Bitwolk

MailDroid.

Benodigdheden

Je hebt hiervoor een Android-telefoon nodig. Daarop moet de gratis of de betaalde versie van de MailDroid-app geïnstalleerd zijn. De gratis versie van deze app bevat reclame, wat afbreuk kan doen aan jouw privacy. Je hebt ook de Flipdog Encryption Plugin nodig. Deze wordt gratis aangeboden in de Play Store.

Bitwolk heeft geen enkele relatie met MailDroid, de ontwikkelaar ervan of enig andere aanverwante partij van deze software.

Account toevoegen

Om je e-mails te kunnen lezen en versturen vanuit MailDroid, moet je eerst jouw Bitwolk account toevoegen.

Tip: MailDroid en Crypto Plugin zullen je een aantal keer een scherm met gebruikersovereenkomsten en veranderingen sinds de laatste versie laten zien. Door op de terugknop te klikken kun je hier uitkomen.

1. Mail-account toevoegen

Bij de eerste keer opstarten zal MailDroid direct je een account laten toevoegen. Kies voor Other (Overige) als e-mailprovider.

Tip: Een extra account toevoegen kan via het menu aan de rechterkant. Klik op jouw e-mailadres en vervolgens op Manage Accounts (Beheer accounts). Klik vervolgens op het plusicoon rechtsboven.

2. Gegevens invullen

Vul je Bitwolk e-mailadres en een applicatie wachtwoord in die de rechten heeft voor Mail ontvangen en Mail versturen. Zie Apparaten toevoegen voor hoe je een wachtwoord kunt aanmaken. Klik vervolgens op Handmatige setup en daarna voor IMAP.

3. Inkomende server

Vul bij Inkomende IMAP server > Server de mailserver van Bitwolk in: imap.bitwolk.nl. Vink daarna Beveiligde verbinding aan om de verbinding te beveiligen.

4. Uitgaande server

Scrol naar beneden, en vul bij Uitgaande SMTP server > Server de mailserver van Bitwolk in: smtp.bitwolk.nl. Vink ook daar Beveiligde verbinding aan om de verbinding te beveiligen. Vul als laatste bij Uitgaande SMTP server > Poort de volgende poort in: 465. Klik hierna op Volgende.

Sleutels toevoegen

Om versleutelde e-mails te kunnen versturen en ontvangen, moet je jouw PGP-sleutels importeren. Als je aliassen voor jouw account hebt, kun je die sleutels op dezelfde manier toevoegen.

1. Inloggen

Log in met je Bitwolk account.

2. Instellingen

Ga vervolgens naar Menu > Instellingen, vul je wachtwoord in en klik op Ontgrendelen.

3. PGP-sleutels downloaden

Scroll naar beneden, naar Sleutelkluis > PGP-sleutel downloaden, en klik op Priv├ę en publieke om jouw sleutels te downloaden. Zet deze op jouw mobiel, bijvoorbeeld via een USB-kabel. Houd deze sleutels veilig, anders kunnen andere mensen namens jou e-mailen!

4. Importeren

Klik, in de Crypto Plugin-app op je menu-knop of op de drie bolletjes, en klik vervolgens op Import PGP Keys (Importeer PGP-sleutels). Kies een app om jouw PGP-sleutels op zoeken op je telefoon. Blader vervolgens naar het bestand met de sleutels en open deze.

Andere sleutels toevoegen

Om versleutelde e-mails te kunnen versturen en om ondertekende e-mails te kunnen valideren, moet de sleutel van je contactpersoon worden toegevoegd in de Crypto Plugin-app.

1. Sleutelservers

Klik, in de Crypto Plugin-app, op je menu-knop of op de drie bolletjes, en klik vervolgens op Settings (Instellingen) en daarna op OpenPGP Key Servers (OpenPGP Sleutel Servers).

2. Sleutelserver toevoegen

Klik bovenaan op het plusicoon en vul vervolgens het volgende in: pgp.bitwolk.nl. Klik hierna op Ok.

3. Zoeken op server

Klik, in de Crypto Plugin-app, op je menu-knop of op de drie bolletjes, en klik vervolgens op Search on PGP servers (Zoek op PGP-servers). Kies de Bitwolk PGP-server pgp.bitwolk.nl en vul het volledige e-mailadres van je contact in.

4. Importeren

Klik op het zoekresultaat om de sleutel te bekijken. Klik vervolgens op Import om de sleutel te importeren.

Herhaal stappen 3. en 4. per persoon met wie je beveiligd wilt e-mailen.

Voorkeuren MailDroid

Je bent nu bijna klaar om beveiligd te kunnen e-mailen vanaf je Android mobiel. Er moeten alleen nog wat instellingen in MailDroid goed gezet worden.

1. Voorkeuren

Klik in het email overzicht van MailDroid op je menu-knop of op de drie bolletjes, en klik vervolgens op Voorkeuren.

2. Versleuteling

Klik op Encryption Plugin en vervolgens op Crypto Mode en daarna op Standaard. Kies hier voor PGP/MIME, de standaard die door Bitwolk gebruikt wordt. Klik hierna op de terug-knop.

3. (Optioneel) Standaard versleutelen en onderteken

Vink Encrypt by default? aan als je standaard al je e-mails wilt versleutelen. Vink Sign by default? aan als je standaard al je e-mails wilt ondertekenen, zodat anderen de echtheid kunnen vaststellen.

Klaar

Je bent nu klaar om met je Android mobiel beveiligd te kunnen e-mailen. Verwijder als je klaar bent je gedownloade GPG-sleutels weer. Zo vallen ze niet per ongeluk in verkeerde handen.

Een aantal tips:

  • Als je een versleutelde e-mail krijgt, kun je op decode klikken om deze te lezen.
  • Soms vraagt MailDroid om een Pass phrase tijdens het openen of verzenden van een versleutelde e-mail. Laat het veld dan leeg en klik op OK.
  • Als er bij een e-mail Signer Unknown staat, moet je van de afzender even de sleutel importeren. Zie hiervoor sleutels toevoegen.
  • Zolang er Signature: OK staat, mag je er vanuit gaan dat de afzender klopt.

Ontdek ook hoe makkelijk veilig is.

Gratis proefperiode van een maand, zonder verplichtingen.

Gratis proberen