Bitwolk

Thunderbird.

Benodigdheden

Je hebt hiervoor een computer met Window, OS X of Linux nodig. Daarop moet Thunderbird geïnstalleerd zijn. Ook moet GnuPG geïnstalleerd zijn. Zie hieronder voor wat je precies moet installeren.

Bitwolk heeft geen enkele relatie met Thunderbird, Enigmail, GPGTools, GPG4Win, de ontwikkelaars of enig andere gerelateerde partij van deze software.

Account toevoegen

Om je e-mails te kunnen lezen en versturen vanuit Thunderbird, moet je eerst jouw Bitwolk account toevoegen.

1. Mail-account toevoegen

Ga in Thunderbird, naar Bestand > Nieuw > Bestaand e-mailaccount toe.

2. Gegevens invullen

Vul je naam, Bitwolk e-mailadres en een applicatie wachtwoord in die de rechten heeft voor Mail ontvangen en Mail versturen. Zie Apparaten toevoegen voor hoe je een wachtwoord kunt aanmaken. Ga verder na het invullen.

3. Servergegevens ophalen

Thunderbird zal proberen de servergegevens automatisch in te stellen. We moeten alleen nog wat dingen aanpassen. Klik hiervoor op Handmatige instellingen.

3. Servergegevens aanpassen

Voor de inkomende en uitgaande e-mailservers vul je respectievelijk smtp.bitwolk.nl en imap.bitwolk.nl in. Verander ook je gebruikersnaam naar je volledige e-mailadres. Klik vervolgens op Gereed om het account toe te voegen.

Enigmail installeren

Om vanuit Thunderbird beveiligd te kunnen e-mailen heb je Enigmail nodig, een Add-on voor Thunderbird.

1. Add-ons zoeken

Ga in Thunderbird naar Extra > Add-ons. Zoek via het zoekveld naar Enigmail.

2. Installatie

Klik vervolgens mij het Enigmail zoekresultaat op Installeren. Wanneer Enigmail geïnstalleerd is, klik op Nu herstarten om de installatie te voltooien.

3. Instellingen

Nadat Thunderbird opnieuw is opgestart, zal Enigmail een configuratie-wizard tonen. Kies voor Ik heb liever een handmatige configuratie en klik daarna op Voltooien.

Let op: Als Enigmail een waarschuwing geeft dat GnuPG vereist is, installeer dan de software die onder Benodigdheden aangegeven staat.

Eigen sleutels toevoegen

Om versleutelde mails te kunnen lezen, moet je jouw PGP-sleutels toevoegen. Als je aliassen of andere accounts hebt, kun je ook de sleutels daarvoor op deze manier toevoegen.

Let op: voor Windows gebruikers zijn stappen 4. en 5. ook de manier om andere sleutels te importeren. Je contacten hoeven alleen hun publieke sleutel op te sturen.

1. Inloggen

Log in met je Bitwolk account.

2. Instellingen

Ga vervolgens naar Menu > Instellingen, vul je wachtwoord in en klik op Ontgrendelen.

3. PGP-sleutels downloaden

Scroll naar beneden, naar Sleutelkluis > PGP-sleutel downloaden, en klik op Privé en publieke om jouw sleutels te downloaden. Houd deze sleutels veilig, anders kunnen andere mensen namens jou e-mailen!

4. Sleutelbeheer

In Thunderbird ga naar Enigmail > Sleutelbeheer.

5. Importeren

Ga vervolgens naar Bestand > Sleutels uit bestand importeren. Blader hier naar het bestand met de sleutels die je zojuist gedownload hebt. Klik vervolgens op Openen.

Andere sleutels toevoegen

Om beveiligd naar andere mensen te kunnen e-mailen heb je ook hun sleutels nodig. Als zij Bitwolk gebruikers zijn, kunnen deze sleutels automatisch gedownload worden. Helaas is dit voor Windows (nog) niet mogelijk. We werken hard aan een oplossing hiervoor. In de tussentijd zie Eigen sleutels toevoegen.

1. Voorkeuren

In Thunderbird, ga naar Enigmail > Voorkeuren. Kies vervolgens het tabblad Sleutelservers. (Als dit tabblad er niet staat, ga dan naar het tabblad Basis en klik op Instellingen en menu’s voor gevorderden tonen)

2. Sleutelserver toevoegen

Er staat een een lijst met sleutelservers. Voeg de server van Bitwolk, hkps://pgp.bitwolk.nl, vooraan toe. Vergeet er niet een comma achter te zetten. Klik op OK om het venster te sluiten.

Klaar

Alle instellingen zijn nu klaar. Vanaf nu kun je met Thunderbird jouw beveiligde e-mails lezen en versturen. Lekker makkelijk én veilig.

Tip: Verwijder als je klaar bent je gedownloade GPG-sleutels weer. Zo vallen ze niet per ongeluk in verkeerde handen.

Ontdek ook hoe makkelijk veilig is.

Gratis proefperiode van een maand, zonder verplichtingen.

Gratis proberen